BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

25.5.10

i-PROKHAS

bismillahirrahmanirrahim




sblum start baca, tutup dulu lgu kt bwh dan psg video di ujung post ni, hehe


lame dh xwat post psl event2 / citer2,






yg ni psl i-PROKHAS jumaat sampai ahad lepas...






beware, post panjang nk mampus sampai mungkin tgn korg akan bengkak






jumaat






3.50 petang : bertolak dr cemara







dlm jadual pukul 3.00, tp, biasalah tu.






yg tak biasanya, janji melayu dh extend sampai lambat 50 minit drpd 5 minit






satu pencapaian baru, hebat2...huhhh






on the way, kitorg sesat, even di jalan yg lurus, percayalah









masuk jln2 kampung, tgk satu area tu,









seme budak2 kecik kt situ tgh men badminton lambai2 kitorg









hurm...diorg xleh terima kot kekalahan team msia dlm thomas cup, ishk2...
















akibat sesat...
















7.30 petang: baru sampai ke kompleks sukan bukit asahan, melaka
















(aku un pelik apasal kompleks sukan wt kt kwsn jauh ke pedalaman,


















xke susah nk pegi)














sampai2 pastu pendaftaran














masuk2 bilik...














PERGH!!! AIRCOND!!!














haha, teruja gler. dah r bilik cam hotel, best2,














mane ade kem bg bilik aircond sblum ni, haha














pastu ktorg pun mkn & sembahyang














8.30 mlm : ucapan perasmian oleh cg hassan














ucapan ni cg hassan byk r terangkan psl pengalaman die kt jepun dulu














pastu majlis diteruskan dgn ice-breaking














ktorg disuruh wt barisan














pastu ble ust zul yg handle aktiviti tu bg nombor,














ktorg kne duk dlm kump dgn ahli sbyk no yg disebut














spe xdpt buat kump kne calit muka, haha












akhirnye, ktorg diberi kump masing2 mlm tu...












nama kump aku je dah hijau, haihhh










tp satu kump tu gile xleh tahan










nama kump sword of Allah atau....










gile one-man-team punye kump, huh!










(er, epul dh xmen blog kan? haha, sori epul)












sabtu












4.30 pg: qiyamullail












pastu subuh, pastu kuliah subuh












tp ngantuk, dgr xdgr je kuliah tu, duhhh~















7.00 pg : riadah










8.00 pg : sarapan










8.30 pg : berbagai2 modul










mula2 modul the motion










yg menegaskan setiap azam/niat kne ade gerakan/tindakan










dlm modul ni, ktorg disuruh wat kapal terbang dr gabus (gabus ek?) putih tuh










mcm2 r kapal terbang, dr daging manusia pun ade gak










pastu ade kajian kes










dlm kajian kes ni, setiap kump diberi masalah tertentu










berdasarkan peristiwa sbnar yg pnah terjd di luar negara










mcm2 la mslh










kump aku dpt mslh menguruskan aulawiyat










antara panggilan ibu, ajakan ke kenduri, pjanjian utk research dan dating










ni xde mende sgt kot cume yg plg hangat dlm modul ni










ialah bile isu kawen di oversea dibincangkan










ade gak isu lain mcm tinggal kesedudukan










tinggal ngn org bukan islam dll.










tp yg penting dlm modul ni,










ust ridha menerangkan ayat 90-94 surah taha










bagaimana manusia ni tend to judge than to ask










jd, kalau terjd ape2, jgn terus hukum org tu, tp tanyalah ape yg berlaku, hurm...










dan satu lagi mende penting yg aku dapat ialah










jdlah anak yg bersikap keibubapaan










jgnlah jd anak yg bersikap mcm anak










12.00 tgh hari : kembara alam










nama pun kembara alam, phm2 la psl ape










tp yg best kembara alam ni cg hassan join group kitorg










modul ni, kitorg kne lalu bbrp checkpoint










dan siapkan tugas2 di checkpoint tersebut dan dptkan markah










pmulaan : selesaikan puzzle










checkpoint 1: tiup belon sampai pecah










checkpoint 2: buat bendera kump










checkpoint 3: berwuduk guna air yg sikit dan bertayamum










checkpoint 4 : jumpe guru silat (ust syed yg ade aura membunuh)










dan blajar jurus2nye










aku kne wat jurus 'jari menujah bumi', iaitu...










PUMPING 10 KALI GUNA 3 JARI!!!










pekh! lpas wat tu terus aku rase aku bleh men ps 10 jam tanpa henti










pastu ade gak 'buaian berayun'










duk bsila pastu angkat badan korg dgn tgn kat lantai










yg last nih xleh bla,










kne pilih 2 org dr kump










pastu pandang sesama dorg tanpa berkelip selama 3 minit










sorg dak kump aku tu menangis mase wat mende nih, haha










xde la nangis, mata die kuar air je, tp....nangis la tu an?










pastu kitorg pun jln lagi utk cari checkpoint 5










tp cmne ntah, abg guide yg bwk kitorg tu terlajak










dan kitorg kne patah balik










dah la kitorg patah balik tu kne lalu sebuah pokok yg bapak besar yg dh tumbang










dan kne lalu kwsn yg super berselut, curam dan licin










mmg susah gler r nk lalu










checkpoint 5: cari mknn yg disorokkan










dan tentukan sama ada halal/haram/syubhah










dlm 5 mknn tu, 4 halal dan satu syubhah iaitu rocky sbb xde tanda halal










(sila amik phatian psl rocky ni, nnt ade mende best, haha)










checkpoint 6: tempat solat










huhu, 1st time rase solat dlm keadaan blumpur2










dan solat kat tempat x rata










tempat solat kitorg tu cm lereng bukit skit so, mmg curam la










bila smayang, kaki kiri bengkok, kaki kanan tahan dr jatuh,










mase sujud kpala kne akar pokok r,










pengalaman2...










lpas checkpoint 6 ni best sbb...










ade SUNGAI!!!










hahaha, siyes best!!!










dan untung plak sbb group aku last skali










so, kitorg decide utk men lama2 skit dlm sungai tuh, haha










asalnye ade aktiviti kt sungai nih, tp sbb hujan,










org kt situ takut air naik, jd aktiviti cancel










dh agak lame men sungai,










kitorg pun naik










nak naik tu kitorg kne pakai tali sbb tanah kat tebing tu dh bukan tanah










tp spnuhnye selut (elok2 baju bersih dlm sungai kotor balik, adoi)










sementara tunggu giliran naik ni la










aku tnampak sesuatu










guide yg bwk kitorg mkn ROCKY!!! syubhah!!!










abg guide tu pun pandai gak










die siap ckp agi, "yg halal itu jelas, yg haram itu jelas"










tp last2 die ckp, "syubhah itu sedap"










aduhhh~ bapak xleh bla










pastu sampailah giliran aku










tp siyes naik tebing pakai tali ni gile meletihkan










sbb kite naik sepenuhnye pakai tenaga tangan










kaki just tahan je kat tanah dgn tumit










tgh2 aku nek, abg guide tu ckp kt org bwh aku










"ha, ko tgk org atas tu (aku la),










ko nek mcm die, kangkang mcm org gile, pastu tahan tumit"










sioooootttttt!!!!! sengalnye abg tu!!!! argh!!!










lpas nek tebing tu, kitorg pun jln sampai checkpoint terakhir










checkpoint 7: bercermin










ust ridha yg jaga checkpoint ni










kitorg kne pilih antara 3 cermin utk tgk muka










satu cermin elok, satu cermin retak habis, satu cermin separa retak










cermin ni sbnanye melambangkan kwn2 kita










sbb rupa kite bleh tgk kt cermin










tp sifat kite, org yg bgtau










jd kne pandai2 pilih kwn...










dan jugak kne pandai rendahkan ego,










kdg2 kte kne terima ape yg org kritik kte dan ubah, of kos










dgn itu, habislah kembara alam...










ape yg blainan skit kembara alam ni sbb










kitorg buat dlm keadaan hujan










so, jln die lbih licin dan of kos, mencabar










brpuluh2 kali gak r aku tergelincir










seb bek tergelincir tu ade pegang sesuatu cm pokok










kalu setiap kali tergelincir tu jatuh, huh, agak2 dh xleh bgn dh kot










kitorg keluar dr hutan tu exactly kul 6










so, 6 jam kitorg dlm hutan










balik bilik aku tanye roommate aku dorg sampai kul brape










dorg kate dorg sampai kul 3










bapak cepat! (ke group aku yg bapak lambat?! huhu)










tp xpe la, sbb dlm jadual mmg dr kul 12-6 pun










jd kitorg consider group aku sbg group yg punctual, hehe










pastu, mandi2 dan smayang maghrib ngn isyak




pastu mkn, fuh yg mlm last ni mewah gler mkn




daging kambing ngn ayam bakar! pekh!




sementara mkn ni, aku ngn bbrp org sembang ngn ust ridha




whole point yg aku bleh amik dr pbincgn ngn ust ridha ialah




membaca al-quran itu bagus, tp xcukup, kne selami maknanye




dan jugak, umat islam hari ni kne membgn dgn ilmu




sbb dunia rugi dgn kemunduran islam...










9.00 mlm : jom borak










ni pun agak best r










aktiviti ni just sembang2 sbnanye










tp sbb yg sembang dlm group aku tu pn hjh siti aluyah ngn cg hassan










jd, sembang2 tu jd best










satu mende yg best ialah bile










pn hjh bgtau yg die dh 4 kali suh suami die kawin lain










dan yg bestnye jugak ialah, empat2 kali tu jugak suami die tolak!!!










(kalu suami hjh bantai seme empat2, dh lbih kuota dh!!)










bila aku tanye hjh, knape hjh suh suami die kawin lain










sbb besenye pompuan xnk dimadukan










hjh kate, satu, sbb die lbih berumur dr suami die










satu lagi sbb mmg mende tu mmg Allah bg kt org lelaki










knape tidak kan kalu suami die nk?










hjh sendiri ckp org pompuan byk yg menentang poligami










sedangkan poligami tu mende yg dibolehkan










pastu byk lagi la, mostly psl pengalaman cg ngn hjh kt oversea la










best2










10.00 mlm : matlamatku










kitorg kne kumpul kt luar dan kne tutp mata dgn kain hitam










(sumpah mula2 igt nightwalk!)










pastu kitorg dijlnkan ke dlm dewan seminar










mase ni sesi muhasabah la










diingatkan psl mati, azab kubur dan seumpamanya




pastu kitorg un balik tidur...huh, letih2




ahad




5.30 pg : smayang subuh dan kuliah subuh




7.00 pg : riadah




riadah ari ahad best, men bola tampar




yg sebahagian men sepak takraw




org pompuan men galah panjang, anak ayam dan musang,




dan permainan tradisional lain, hahaha




8.00 pg : mkn




8.30 pg: modul seterusnye ialah menggunakan otak kanan




iaitu lukis balik aktiviti smalam dan bgtau apekah manfaat yg diperoleh




9.00 pg: sayang si buta




modul ni, sorg ahli kump kne jd 'si buta'




masuk dlm tali dan amik brg2 mengikut nilai masing2 mengikut arahan ahli kump




ade brg yg nilainye ratus2 ade gak yg sampai nilai negatif




tanpa keluar drpd tali




signifikannye,




hidup seorg manusia tu ade batasannya (tali)




kat dunia, die perlulah pandai memilih dosa/ pahala (nilai brg)




dan jugak kne pandai mendengar arahan sama ade dr kwn atau musuh




lpas tu ade skit aktiviti2 len yg biasa2 je




last skali, kitorg duk dlm bulatan dan diminta beri komen secara keseluruhan psl kem ni




dan aku tertarik dgn komen seorg peserta tuh




die kate lbih kurg cmni r,




" kite selalu menilai keseronokan bile buat aktiviti dgn kwn2,




tp pnah x kte berasa seronok bile aktiviti dgn Allah mcm qiamullail?"




hurm...cmne tu?




pastu, acara penyampaian hadiah dan kitorg pun kmas balik




ntah cmne tah selama 3 hari duk situ,




kunci bilik xpnah ilang, tp dlm stgh jam terakhir,




sblum kuar bilik, tetiba je kunci tu hilang




habis kuarkan balik sme brg2 dlm beg,




angkat katil, cari dlm laci, dlm tandas, xjumpe2




akhirnye, tpakse la amik kputusan byr rm30, ishk2...nk wt cmne




2.00 petang : btolak balik ke shah alam...




overall, mmg best r




aku pun untung gak sbb tpilih pegi




mula2 kwn aku dh cancel nama, seb bek sempat bgtau aritu




aku pegi pun sbb rse mcm Allah nk bg sesuatu




dan indeed, mmg byk sgt dpt, alhamdulillah~










video




tetibe jumpe lagu ni dlm enset mak aku, cm best plak, huhu




sampai situ dulu, thx much 4 those who read until the end




assalamualaikum~






"defend your right at the same time respecting others' right"



12 orang telah berkata....:

wana said...

sumpah bengkak tgn ak... sius.. ak nk gi crik myak urut skang ni...

ainazirah said...

isy.. motip btul pristiwa kat sungai uh

Baihaqi said...

best!

awe said...

program ni program ape senanye? nape xtawu pon?

jelesnye :'(

tapi mcm best je buaian berayun dgn jari menujah bumi tu
haha
semat

Annas Alias said...

wana

ko baca dh bengkak, aku yg tulis ni cramp tau, kne tulis berperingkat-peringkat...

aisyah nazirah

huh? yg makan ke yg kata? mana2pun, dua2 motip.

p/s: aku xtau la samada bm dh berkembang / aku yg mundur, tp, apekah motip dlm konteks pgunaan korg? adohh~

Annas Alias said...

bai

best2, tp 'org tu' lg best kot, wat keje 2 jam, snorkelling 4 jam, eh? hahaha

awe

program ni kalu ikut atas ktas cm nk sediakan plaja2 ke oversea dgn mslh fiqh kt oversea, tp modul die xbrape nk ke situ, tp still best la

xyah jeles, cg hasan kte die nk buat utk seme, tp xkonfem lg la

dua2 tu akan best kalu berat ko 30kg ke bawah yg mana adelah MUSTAHILL!!

wana said...

lets juz say... ktrg pon xtau mse ble sptutny prlu gne motip tuh.. so, to make it easier, gne je sesuka ati ko.. mcm ak wat.. hihi.. motip x??

p/s: owh brat ak below 30.. ngahah

cebisan harapan said...

lmbt yer aq realise post kau nie...
tp siyes i-prokhas mmg terbaik r!! hehe~
dlm byk2 bnda kt kembara alam, "syubhah itu sedap" yg ko ingat an... ish2...

Annas Alias said...

wana

ko ni motip r...cmtu?

ko bwh 30? bwh 30 cm aku caye r, haha

alia

haha, i-prokhas mmg tbaek! aku igt mende tu sbb ayat die sungguh xleh bla

Mirull Leonhart al-Feraqi said...

gle kentang punye post... betul2 ho liao.... membaca post ko mmg satu dugaan dan cabaran masa kini yg sgt membina otot jejari untuk type dan men psp serta menajamkan mataku(serius mte aku tgh sakit mse bce mende nih...) btw aku pnah gak gi cni... ade kem waja diri kebangsaan... perkongsian yg menarik... thumbs up!

wana said...

ha.. btul 2 pggunaan motip ko 2.. syabas2... tpi....

AK TGGI!!!!!!! hish.. mlampau la ak krg dri 30cm..
sumpah saman sakit hati.. sem dpn ko blnja ak mkn..... ak xkre...

Annas Alias said...

mirull

oh, kalu mata ko sakit sbb bace post ni, mtak maaf sgt2, sengaja, hehe. kem waja diri kebangsaan? hurm, xpnah dgr, cm best je. thanks 4 reading btw. (ko bce sampai abis ke? hebat2)

wana

ahaha, ilek2, gurau je. aku tarik balik gurauan aku, ko tarik balik saman ko, ok? haha