BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

24.10.12

When July Become December...

assalamualaikum


hidup ni penuh dgn cabaran

antara cabaran itu ialah membuat pilihan

setiap hari kita dipaksa membuat pilihan

dari perkara yang memberi impak yang kecil,  mahupun yang besar

lepas minum buang air kecil, lepas makan buang air besar

(pemende aku merepek la syial)

aku juga, sebagai penduduk albstadt

xterlepas dr kena buat pilihan

dan akhir2 ni, byk plak pilihan berat2 yg nk kne buat

masalah pertama:

perlu ke aku beli winter jacket jack wolfskin?

+ve: org kate mmg tahan sejuk

elok sgt la tu, tambah2 aku yg duk kt albstadt ni

tempat yang mengalami musim sejuk spjg tahun, hahaha

-ve: 200 euro bai 

lari bajet aku nk simpan duit wat kawen, adoyai

masalah pertama a): 

beli on9 ke beli kat kedai?

kalau beli on9,

 +ve: xde tenaga perlu dihabiskan, 

hanya 1 J diperlukan utk isi alamat dan meng'klik2'

-ve: kalau xmuat/tlebih besar/dlm internet lebih indah dr rupa, payah nk tukar balik

nk kne r├╝cksendung, n bla3, susoh, susoh

masalah kedua dan terbesar:

patutkah aku gi uk krismas ni?

kalau ya,

+ve: tercapailah planning aku 

dan aku sememangnya xsuka melanggar plan

-ve: kwn aku baru shj balik bcuti

harga tiket dh mhl (tp aku boleh tolerate je sbnarnye)

xbrp selesa dgn bbrp org

dan3, chelsea xmain kat stamford bridge mse tu, uhuk2

masalah kalau ya a)

pergi dgn apa?

kalau naik tren, +ve: dpt lalu laluan keretapi bwh laut

xpyh imegresen, yeay!

-ve: memakan masa yg lama

kne naik kt stuttgart pukul 3 pg, ko gile ke, KO GILE KE?!

kalau naik plane, +ve: cepat

-ve: imegresen, yucks!

masalah kedua a)

kalau xpegi uk, nk pegi mana?

bbrp cdgn:

1. greece, turki dan jordan, +ve: as fun as you wish

-ve: require detail, careful and meticulous planning, kalo x, habes, habesss

konfem ratus ribunye abis duit

2. austria (alps), +ve: dkat, murah, main ski

-ve: xde org bminat 

3. latvia, lithuania, +ve: menambah koleksi lawatan ke negara2 rare

-ve: xde org nk ikut, kesusahan bahasa

4. jelajah jerman, +ve: boleh lawat tpt2 best kt negara sdiri dulu 

dan bbangga dgnnya

no problem on communication skill

-ve: blum propose kat sape2 lg, tp kalu propose, ade yg minat kot

5. hibernasi semata2 kat albstadt, +ve: xde arus duit keluar diperuntukkan

-ve: menderita kebosanan yg terhamat sgt

tiada pengalaman bertambah, cuma badan bertambah beku

masalah ketiga dan peribadi (berlatarkan lagu jiwang yg anda suka),

haruskah aku terus mencintainya?

biar aku simpan sdiri la ni, 

igt nk tulis, tp ade org bce la plak, hmppphh

bagaimana nak menghadapi berbagai2 persoalan yang datang ni?

fikiran berkecamuk, rasa nk mengamuk,akhirnya bwg yg ditumbuk

apabila berlaku dtgnya masalah memilih ni, 

islam yg mbawa pelbagai penyelesaian dan peleraian masalah dunia ini

mengajar kita untuk beristikharah

tunaikanlah solat istikharah

solat istikharah ni bukan utk pilih psgn je

tp sbg cara kita mendapatkan petunjuk dlm membuat pilihan yg terbaik

pilihan yg mendekatkan kita dgn Allah

dan sememangnya Allahlah yg mengetahui apa yg tbaik utk kita

dulu pnah ade mslh jugak, lpas tu bila ada kwn suruh buat solat istikharah

terkedu dan terkesima aku 

terima kasih kpd kawan itu :)

tu lah, kdg2 tlalu asyik dgn dunia

sampai kita terlupa yang kita ada Allah

padahal semua dlm dunia ni dtg drpdNya

maka padaNya jugalah terletaknya penyelesaian masalah itu

dgn ini, aku menyeru rakan2 yg (masih, terima kasih!) membaca blog ini,

tunaikanlah solat istikharah kalau ada masalah2 duniawi ni, apatah lagi ukhrawi

mintalah semoga Allah memberikan kita penyelesaian yang mendekatkan kte kpdNya

kdg2, mungkin org ttanya2, mcm mana tanda pilihan mana yg baik utk kta?

dgn menaqalkan drpd ust azhar,

apabila kte fikir ttg A, hati kte jd resah

tp apabila kte fikir ttg B, kte rse sdap dan selesa

maka B lah jawapannya

ok, sampai tu dulu

semoga2, ada jugak manfaat skit

mlm ni nk tgk borussia dortmund lwn real madrid

aku nk dortmund menang! hahaha

owkayh, till then

assalamualaikum 





13.10.12

Let The Liar Reappear

assalamualaikum

arini aku penat

bile penat aku jd moody

antara simptom2 aku jd moody ni

aku rse tension duk sini

rse tension terpk KLR

rse lemah, malas dan bbagai2 lagi sifat negatif yg lain

since it is safe to assume now that no one is reading my blog anymore

boleh la aku ckp yg



ble dh penat n moody cmni

aku jd cpat nk marah

well2, cmne la nnt kalau dh kawen

balik kje penat2, isteri plak bising2

HAISHHHHH

tension siot

oh ya,

aku ada topik menarik utk dibincangkan

sayangnya, topik menarik ni xde org akan tahu

just because of a small fact that no one is reading this blog anymore

isunya ialah:

kita tahu langkah2 awal perkahwinan dlm islam

i.e. menyatakan hasrat, merisik, meminang dll

tp mcmana pulak kalau kte tertarik dgn non-muslim?

bcinta dulu / ajak masuk islam dulu?

hurm, dhla

aku tgh patah hati sbnarnye ni...kot

ceh

nnt nk tulis cerita r kt sini





1.10.12

Ana Ustaz Dan Aku Sesat

assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.


bak kata gary neville ketika mengomen gol oscar

 mse chelsea lwn juventus,

"WOW, WOW, WOW"

lamanya aku xmenulis

aku baru sampai jerman 2 hari lpas

so, sewa umah xbyr lg (lol, xde kne mengena),

dan yg aku nk cerita kali ni, masih jetlag.

aku baru perasan,

jetlag kt msia lain dgn kt sini

kt msia, aku akan mengantuk lambat

tp kat sini, aku mengantuk awal

dlm kul 10.30 dh mengantuk

pastu bgn kul 5.30 utk subuh tu, dah segar bugar dah

apa yg menarik ialah, aku lebih seronok mcm ni

sbb aku dpt bgn subuh on-time

dan xtido lpas tu

tp kalau tgkkan duration tido tu, which is 7 jam, sbnanye lame

tu je la kot downsidenya sbb aku prefer utk tido 6 jam je sehari

TAPI...

apa yg aku harapkan ni, mcm akan hancur hari ni je

sbb td (pukul 4.30 - 6) aku dh tertido, uwek2

(dan tlambat smyg asar, uwek2)

harap2nya, tido siang tu melambatkan aku tido selama satu jam cukup la

which is, tido kul 11.30 dan bgn kul 5.30 (6 JAM! PERFEKT!)

dlm diri manusia tu, semua ada sense of 'benda ni baik n benda ni xbaik'

cuma ikut pd diri masing2 la kuat ke lemah, tebal ke nipis,

utk buat benda tu

aku rse semua org tahu kot, tido byk dlm sehari tu xbagus, tp, hurm2...

msj yg aku nk sampaikan ialah

aku lebih rela jetlag dan dekat dgn tuhan

which means, aku lebih rela jd xnormal, 

tp dgn ke'tidaknormal'an itu somehow mbuatkan aku dpt beribadah dgn lebih baik

come to think of it, org2 yg masuk syurga semuanya xnormal, luar biasa

(xnormal in sense of buat baik, ibadah dll, ok?)

nabi pun kata, beruntunglah org yg asing

bukan senang jugak nk jd asing

, kawan jumpa balik lepas cuti, 

mostly ckp psl, pegi mana, best ke x jln2, kuar ngn sape

xramai yg ckp, smyg ko cmne (ble dh dgr slalu tdo lmbt), pegi masjid surau x,

dh abis baca buku apa, dan sebagainya

oh, dan satu lagi, 

JANGAN, JANGAN, JANGAN dgr ckp nafsu bila ia memujuk

"ala, xsempat nk lelap lg. tido r jap, nnt pas 20 min bgn r, ko kan bese cmtu. 

time tu asar awal lg"

JANGAN!!!

cmne la aku bleh pcaya ckp musuh T_T

ok la sahabat2 pembaca (kalau ada)

pointnya,

buatlah sesuatu yg pelik tp mdekatkan diri kpd Allah

dan jangan terpedaya dgn nafsu 

until next time, in...WEAKEST CALCULUS!!!

assalamualaikum