BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

28.5.11

Koala Pelangi


hidup mse cuti sgt la xsihat

ni la akibat kalau xbetul2 mengejar matlamat hidup

skit2 nk on9

kalau on9 wt mende berfaedah xpe la jugak,

ni tak, alih2 fb.

bukak 10 min, pastu lost, nk mende plak eh

sbb lost tu, dpt la aku update jugak blog skjp, hehe

nasib baik la aritu beli gak 4, 5 buah buku time book fair

ade juga mende nk bace

antara buku2 yg dibeli dan alasan:

1- nabi khidir: di sebalik tabir laduni (harun arrasyid hj tuskan, telaga biru)

aku beli buku ni sbb hampir setiap mlm jumaat baca surah al-kahfi

dlm surah ni kan ade cter psl nabi khidir

so, aku beli buku ni utk menambah kefahaman psl kisah ni

semoga masuk dlm org yg baca dan mentadabbur al-Quran

2 - haramkah rokok? (dr zulkifli mohamad al-bakri, telaga biru)

a- aku minat ust zulkifli tahap dewa

b- mengukuhkan hujah bkaitan hukum rokok

3 - mutiara akidah & ibadah (ust zaharuddin abd rahman, karya bestari)

aku minat ust zaharuddin & kekuatan hujahnya..

4 - lebih dr 60 mutiara hikmah al-fatihah

(dr muhd ibn musa alu nashr, pustaka imam syafie)

ni bukan setiap jumaat, ni plg kurg 17 kali sehari baca

kalau 17 kali sehari baca tp xfhm, org tu ade masalah

dan aku xnak jd org tu...

5 - soal jawab remeh temeh tentang salah faham islam tapi anda malu btanya

(ust nidzam abd kadir dan sorg lg yg aku lupa namanya, telaga biru)

ini penting, takut2 nnt non-muslim tanye

seltakat sehari stgh ni, alhamdulillah dah abis baca buku psl nabi khidir

dan skit lagi nk abis buku yg dh lama beli iaitu

nota fikir utk zikir oleh ust pahrol juoi

psl buku nabi khidir tu, overall, aku bg 3.75/5

buku tu ok, cuma sbb terlalu byk perbahasan yg aku rse kurg penting

cthnye, pbahasan ttg siapa nabi khidir?

keturunan mana? wali atau nabi?

pastu agak byk dikaitkan dgn gerakan2 batiniah

dan kalau ttg siapa nabi khidir yg sbnar, sape pnah jumpe,

nabi atau wali dll, pbahasan ttg tu byk sgt hadis2 yg unreliable

sampaikan pbahasan ttg tu dh jd pbahasan taraf hadis plak

sedangkan bg aku, yg terlebih penting ialah

pengajaran dan isi2 tsirat yg tkandung dlm ptemuan nabi musa dan khidir

dan of kos la, mende tu ade dan alhamdulillah, dpt apa yg diharapkan

mungkin aku nk buat mukhtasar kot psl buku ni nnt

cuma kne doakan diberi kerajinan la nk buat post psl tu, hehe

buku nota fikir utk zikir tu plak mmg unik, menarik dan bergaya

ust pahrol menceritakan pengajaran yg bleh kte ambil melalui 3 topik

- cerita2 tradisional yg simple2

- pengajaran dr alam sekitar

- kata2 hikmah

aku dh habis 2 topik, tinggal yg last je

antara cth yg menarik ialah

melaui kisah batu belah batu btangkup

kita dimomokkan yg bsalah dlm cter tu ialah anak kecil tu

tp dr sisi lain, kta boleh ambik pengajaran

seorg ibu hendaklah bjiwa besar

xkanlah sbb telur ikan tembakul merajuk, hek eleh

lpas tu ade gak psl alam sekitar,

antara cth yg aku bleh bg ialah rumput

walaupun rumput tu lembut (xde btg kayu),

tp lpas dipijak2 ia akan balik semula ke bentu asal

menunjukkan, kdg2 kelembutan adalah satu punca kekuatan

erm, dahla, pjg plak dah

nk balik umah basuh baju

skg family aku balik tganu, so, umah xde org

baiklah

take care, assalamualaikum


"miau2~"


1 orang telah berkata....:

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

salam.. erm.. patut pun tak balik...