BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

3.8.11

"Good Morning" At 4 p.m. Indicates...



assalamualaikum

skrg dh sem 5, sem last

budak2 yg baya aku kat intec ni tinggal dak2 alg je

mula2 sem 2,3 minggu lpas serius bosan

mane taknye

dulu asyik duk ngn budak alm ngn dak aluk

skali diorg xde, huh, terpinga2 aku

balik bilik nk main gitar pun dh xde, tu yg frust skali tuh, haha

aritu mmg rse sunyi, down, malas dan lain2 yg negatif

skrg xpositif lg pun, tp dh ok la

tp sungguh, hikmah Allah tu maha mendalam

akal kita ni mmg xdpt catch up dgn kebijaksanaan Allah

kate ust zahazan, kate ulama,

akal ni mcm tong kayu kat tgh lautan,

boleh bpaut dgn tong tu,

tp xboleh selama2nya bharap ngn tong tu

kalau dtg ombak besar, konfem kita hanyut dan tenggelam

sbb tu dlm dunia seme mende xleh nk main pakai logik akal

back to the story, skrg aku nampak skit hikmah adenye sem 5 ni

skrg bulan ramadhan,

mase yg ade kne digunakan sepenuhnya utk bibadat

sgt2lah rugi org yg buang mse dlm bulan berkat ni

alhamdulillah~ syukur byk2

adenye sem 5 ni, xde la aku buang mse sgt

kalau tgh cuti skg, huh, xtaula

konfem bgn lambat, seharian ngadap laptop melagha, dll

ade kelas ni, xde la bgn kul 9/10 (walaupun still ade tdo pas subuh tu, aish)

ade homework, xde la mengarut sgt nk ngadap laptop lama2

alhamdulillah2~

kate ulama (kot), org yg byk buang masa, jauh dr rahmat Allah

na3uzubillah

manfaatkan masa yg kita ada kwn2 skalian

kita xtahu bila kita akan mati

2,3 hari lpas, seorg kwn sklas kat kisas dulu dh meninggal

menjadi bukti, mati xkira usia

xperlu tunggu tua kerepot pun

semalam, mse usrah kat pusat islam, intec

ust affuan bg satu hadis (xtahu perawi dan status)

mafhumnya: org yg bijaksana ialah

org yg mampu mengawal nafsunya,

dan beramal utk apa (yg akan dihadapi) selepas kematian

manakala org yg lemah ialah

org yg mengikut hawa nafsunya

dan berangan2 akan Allah (mengampunkannya)

sbg peringatan utk semua

hurm...

ust ridha pun dh xde

tp ilmu yg diajarkannya,

insya-Allah akan aku cube amalkan semampu mungkin

dan juga sebarkan

pnah sekali, mse daurah

ust ajarkan satu doa yg nabi baca sblum beri salam

pendek je doanya

dan alhamdulillah

kebetulan tjumpa hadisnya dlm sahih bukhari

hadisnye spt berikut:


أن أبا بكر الصديق رضي الله عنه قال للنبي صلى الله عليه وسلم: يا رسول الله، علمني دعاء أدعو به في صلاتي. قال:

(قل: اللهم إني ظلمت نفسي ظلماً كثيراً، ولا يغفر الذنوب إلا

أنت، فاغفر لي من عندك مغفرة، إنك أنت الغفور الرحيم)


maksudnya:

Abu Bakar r.a. berkata kepada Rasulullah s.a.w.,

"wahai Rasulullah, ajarkanlah aku doa

(yang dapat) aku berdoa dengannya dalam solatku (sebelum salam-pen)"

baginda bersabda, "katakanlah,

'allahumma inni zholamtu nafsi zhulman kathiiron,

wa la yaghfiruzzunuuba illa anta, faghfirli min 3indika maghfirah,

innaka antalghafuururahiim'"

(ya Allah, sesungguhnya aku telah menzalimi diriku

dengan kezaliman yang banyak,

dan tiada yang mengampunkan dosa selain Engkau,

maka ampunkanlah aku dengan keampunan disisiMu,

sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani)"

amalkanlah,

pendek je, senang nak hafal,

seelok2nya baca dlm solat sblum salam

sbb 2 waktu yg mustajab doa dlm solat ialah masa sujud dan sblum bg salam

hurm, cukuplah sampai situ

isilah mse sebaik2nya bulan puasa ni

bykkan istighfar dan zikir2 lain

drpd fb ust zahazan,

"4 jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap muslim sepanjang Ramadhan.

1. istighfar

2. membanyakkan syahadah

3. berdoa mendapat syurga

4. memohon keredhaan Allah"

(Riwayat Baihaqi)

oh ya, btw, arini xde homework. yeay!

korg2 yg tgh cuti dh xleh rse keseronokan xde kje skolah dlm sehari,

best tau, huhu

sampai situ dulu

selamat berbuka

assalamualaikum



"tulang rusuk"

"...dan kalaulah bukan kerana limpah kurniaanNya kepada kamu, nescaya pastilah kamu akan

menjadi dari golongan orang-orang yang rugi." al-Baqarah, 2:64

5 orang telah berkata....:

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

-_-"

Annas Alias said...

knape nad?

cebisan harapan said...

ehem2...

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

annas:agak terasa untuk statement2 org yg tgh bercuti

al:sakit tekak? nak strepsil?

Annas Alias said...

nad: ko ni sensitif sgt nad

alia: pe ehem2?