BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

25.3.09

Menelan Air Liur Dengan Penuh Rela

assalamualaikum. ni ah first time wat post lpas mule2 wat aritu. igt nak wat tiap2
hari, tp, isnin aritu, kuar ngan man,mi, aidil nn faiz. balik plak pukul 7 lebih. lpas
maghrib, baring2 trus TERtido. Isyak kol 4 pagi, har2, ganas tul. selasa smalam
plak, adik aku masuk wad. mak aku pun suh jage die kat wad. sbagai seorg abg
sulung yg "b'wibawa", gi ah teman die kat wad. tu yg x de post tu. ok, so let's get
started. utk kalu ni, aku nak tulis pasal ape yg terjadi pade 22.3. selain aku wat
blog (har2), aku tlah pgi ke satu seminar lepasan spm. azim ajak aku. kalau
ikutkan hati, aku xde ah nk pgi sgt, tapi, disebabkan pade aritu aku kene pgi satu
i/v drpd u swasta (yg byk auta), aku pun pgi ah seminar tu. so ape yg best kat
seminar nih? haaa, ni yg nak kongsi ni. so, seminar ni diadakan kat masjid
ubudiyah, sek.19 ( korang tahu ke??). masjid ni dekat sgt ngn umah lame aku
dulu. x sampai 100m pun. so, aku sampai lbih kurg kul 9. tgk cam xde org je
mule2. lpas lame skit, baru lah ade org. tu pun pompuan ramai. dlm lbih kurg kul
10, kitorg pun masuk ah dewan. time ni, aku rase nak gelak sampai nak nangis.
bayangkan, dlm dewan tu, side pompuan pnuh samapai blakang , yg laki plak,
uhuk2, ishk2.....10 org?? dlm 10 org tu, 5 kisas ( aku, azim,syamil, abg yen, nabil).
hak2. gile ah, bleh wat team basketball tu, kisas lwn non-kisas.huhuhu. sedih tul.
pompuan ade ah 50 org kot. satu nisbah 5. lebih kuota. har2. ok, pastu, ade ah
taklimat. taklimat ni lbih kurg camne nk m'capai kejayaan. taklimat ni best ah.
disampaikan oleh abg yg blaja kat universiti melbourne, australia. yg paling xleh
lupe skali pasal taklimat ni......aarrrggghhhh!!! 50 tu patut m'jadi milik aku!!!
tanye ah sape pun kat seminar ni, mesti diorg x puas ati psl 50 ni. huhu. camni,
abg ni die amik 50 dr wallet die, pastu ltak kat dpan. abg ni pun tanye, "bgtau saye
mcm mane nk dptkan 50 ni" b'bagai2 jwpn kuar, tp xde satu pun yg memuaskan
hati abg ni. so, die keep on tanye soalan yg same b'ulg2 kali. sbnanye, aku nk je gi
bgn amik 50 tuh, tp sgan ah plak. x lame pastu, ade sorg pompuan ni, die bgn, gi
amik 50 tu. abg tu pun b'puas ati. budak pompuan tu hulur balik 50 kat abg tu, tp
abg tu kate," kan saye dh kate camne nk amik. kamu dh amik, amik lah". aku dlm
ati,"WHAAAATTTT!!!!. 50 AKUUUU!!!" argh. xleh watpape ah. free2 je bdak tu dpt
50. sebulan top-up tu, bak kate azim. adoi, xleh wat pape ah. sape suh aku x ykn.
moralnye kat sini, bile dah ade cite2, KENE BUAT. KENE GI DEPAN AMIK DUIT 50
TU! waarrgghh. menyesal2. tp, xleh wat ape ah. ok. pastu ade plak sesi
perkongsian drpd fasi2 yg dh blaja kat oversea. yg ni, die bgtau ah beza blaja kat u
ngn skolah. xde ape sgt ah. lpas zohor, (ah yg ni plg bergune!) kitorg diajar camne
nk m'hadapi temuduge. ape petuanye dan ape pule pantang larangnye. ok ah, aku
ajar secare ringkas. temuduge biasenye ade 4 bhgn iaitu:
1. TEST
- test ni biasenye ialah iq test dan english test. iq test ni korg bleh amik ujian kat internet. yg ni mane2 i/v pun ade, kate abg tu ah.
2. SELF-INTRO
- mase self intro ni, korg kene jual diri korg abis-abisan. tp, igt! jgn lame2. jgn sampai yg kat tadika pon korg sebut. ringkasnye, jual diri, jgn over, jgn ckp lame2 ( abg tu kate, jgn lbih 1 minit)
3. CASE STUDY
- org kate bende ni mara je ader, x tau la. papepun, just prepare, x rugi. mase kes stadi ni, korg akan dipanggil dlm kump dlm 4/5 org. pastu korg akan diberi tajuk, (biasenye isu2 semase) pastu korg kene ah bincang (DALAM ENGLISH!!). mase kes stadi nih, tips2nye ialah, jgn ckp byk sgt, jgn x ckp langsung, hormati pandangan org lain. tu je kot.
4. ROLE PLAY
- kalau x silap aku, yg ni petronas je kot, tp x kisah ah. yg i, korg akan diberi satu watak, pastu akan diberi satu masalah. die akan tanye korg (yg ni individu) macamane nk solve asalah tu. yg "best"nye rol pley ni ialah, bende ni kene jwb spontan.huhuhu. ok ah tips2 nye, jgn skali2 rase jwpn korg salah, konfiden dan kalau boleh, jwpn biar bernas ah.
lpas tu, ade sesi latihan i/v. fulamak, yg ni mmg bagus ah. dpt gambaran camne
i/v sebenar. kitorg wat i/v ni, full-english. aku nasihatkan korg semua, baik korg
start praktis ckp bi time korg bace ayat ni gak. if not, huhuhu, i dunno la how u r
going to pass the i/v. punye ah kras lidah nk ckp bi kalau x biasa. serius! so,
seminar ni pun abis. kalu ikut hati byk gi nk tulis, tp, pjg2 sape nk bace, tul?? ok,
tu je lah yg aku nk tulis tkt ni. arap2, ape yg aku bg ni, dpt bg manfaat wat korg. yg
baik, dr Allah, yg buruk dr Allah, tp ditunjukkan drpd aku sbb aku manusia biase.
ok, assalamualaikum.
PENGAJARAN: mengikut Saidina Ali karamallahu wajhah, ade 10 sbb ilmu itu lbih b'guna drpd harta. yg aku igt,
1. harta perlu dijaga, ilmu m'jaga tuannye
2. harta makin dibri, makin berkurang, ilmu makin diberi, makin bertambah
3. org berharta, byk lawan, sdg pule, org b'ilmu byk kawan
AYAT AL-QURAN HARI INI: surah al-hujurat, 49:8(kalau x silap). sesungguhnye org b'iman itu b'saudara dan p'baikilah p'saudara'n kamu, dan b'taqwalah kpd Allah semoga kamu m'dpt rahmat.
HADIS HARI INI: dan cukuplah maut sbg p'ajar'n
(riwayat Baihaqi)

5 orang telah berkata....:

mynmeisazm :) said...

haha...
aku pun penah kene camni time seminar..
nak je aku gi dpan amik..
tp x gi sbb segan..
haha.

tp kalau 50 tu aku x segan kot..
hahaha

Afiq Fadhli said...

oleh kerana ko xde shout box lg..
ko ditag ak..
hahaha

m.shukri said...

wah..ade blog..
time kasih share ape yg ptt...huhu

Saifullah [SwordOfAllah] said...

oiiii,
cm rufi jek ak x gi seminar tuh,
adeii..
ak balek kg r,
kalo x 50rggt tuh ak nye ler~

stu lg,
pnjg la sket cte psl tips2 intrview,
spe xnk bace dowg nye psl r.
ak nk bce!
haha~

Annas Alias said...

owh, ader org nk bace rupenyer. hahaha, maybe neks taim.