BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

1.4.09

Man-Made Marmalade

assalamualaikum. jd, ia berlaku spt b'ikut:

baiklah kamu semua boleh masuk. buat yg terbaik!!
so, masuk la...
saya raja, ni roslan, dan ni rosmah.
jd, kita akan mulakan dgn pengenalan diri.
aku org ke 3 (bukan org ke 3 dlm kes2 p'cinta'n tu tau, har2)
bile abis org 1 & 2, mesti ah org ke 3. so, aku pun perkenalkan lah diri.
(ermm, korg dh knal aku kan, so, x yah la aku nk tulis gak)
dan saya pilih utk m'sambung plajaran saya dlm bidg kejuruteraan di jerman
"kat jerman tu kejuruteraan ape?" en. roslan bertanye dgn pnuh mesra
"mekanikal" on the spot aku fikir, on the spot gak aku ckp
bantai la labu
pastu, org lain pun sambung......
"ok, now we move on to group discussion" kate slh seorg dr mereka
the topic is: HILLSIDE DEVELOPMENT. BANNED OR PROCEED?
so, you may discuss now....
aku pun memerah segala keringat utk memulakan perbincangan
"so, for my opinion......." giler ah, aku starter. insya-Allah2, markah lebih.
so, discussion pun abis.
abis discussion die pon tanye,
"so, who wants to give their opinion?"
aku pun ckp la pape yg patut
saye rasa yg bende ni patut diteruskan tetapi hendaklah melalui syarat2 yg ketat,
demi menjamin ..........(tambah2 sendiri la)
abis group discussion. hah, lega..
dtg la plak individual opinion.
"say if you're in this situation..."
x tau lg ape situation nye
"say if you were very deeply in luv with a student when studying oversea,
very2 deeply in luv...."
aku pun, hah?
"what would you do? will you come back 2 malaysia or live with him/her there?"
soalan ni sgt2 la snang
tp, masalah bile soalan snang ialah, jwpn akan jd sama.
so, ape jwpn muhammad annas bin alias???
"of course i will return to malaysia because.....
you know what the malay said, "bunga bukan sekuntum",
tiba2.........
HAHAHAHAHA!!!!
satu bilik tu gelak.
dlm hati aku tanye "ermm, aku wt lwk ke??"
tgk org gelak, aku pun join la gelak atas lwk yg aku sendiri x plan
aku sedar, rupa2 nye aku ni ade sense of humor gak skit2
pastu, sambung la lagi
"furthermore, i have my family here and my coutry that i owe to"
lbih kurg camtu la
NEXT QUESTION IS......
"how if you were offered job oversea?"
"will you accept the offer?"
kalau nak tau, mak aku spot soalan ni
biasa ah, keje cikgu menyepot-nyepot ni, tgk skali kuar
huhu, mak aku mmg power. time kasih, mak
ape agi, b'dasarkan jwpn yg mak aku dh bgi, aku pun jwb la
"i will accept the offer, however, i will take the job only 4 a short time,
with intention to learn the working style of foreigners,
after that, what is good that i get from them, i will apply it in our country"
oi, bila nk abis ni, lamanye.....
masa ni nerves mmg dh xde ah, igt nk kuar je
"ok, one LAST question....
YES!! LAST QUESTION
"how will you portray malaysia to foreigners when you are studying overseas?"
aku pun, adey, susahla plak (x tau la kot korg rase senang)
pastu cine sebelah aku pun jwb
ahhh, rugi x rebut
so, xleh 1st, aku 2nd la
as for me, i will practice good moral value so that they see malaysian asa a nice people
tambah sket2 lagi
"OK, KAMU BLEH BLAH DARI SINI"
tu secara kasarnye, sebnarnye
" em, baiklah, jd, temuduga ni stakat sini shj. semoga berjaya"
aku pun kuar. Alhamdulillah. abis. lega yg amat.
sebenarnye, ade satu bende pelik ah berlaku.
masa i/v tuh, time aku ckp bi, aku ckp agak fluent dr sebelumnye
bukan nk bangge tau, tp, mcm pelik
kat umah praktis kaw2 pun sekat2
masa dlm bilik tu, x sekat pun
Alhamdulillah,Alhamdulillah, Alhamdulillah
abis i/v aku. tag lain kali okeh?? so, sape2 yg nk gi i/v tu, konfiden sgt la penting. sng je, igt, diorg tu manusia
biasa je. aku sedar satu bende la mase musim i/v ni. manusia ni sgt takut masa melalui perkara2 penting mcm
i/v ni. tp sedar x? pernah x nk gi jumpa Allah (solat) rasa takut camtu? bende ni bukan pesan kat sape2, kat aku
sendiri la. sampai x nyenyak tido sbb nk i/v. sbb nk jumpe manusia. adoi, bile la aku nk perbetul diri. papepun,
byk'n lah mintak p'tlg'n Allah sbb manusia x b'kuase, okies. mana baik dr Allah, mane buruk dr Allah jugak, tp
ditunjukkan melalui diri aku sbb aku ni manusia biasa. wallahua'lam.
PENGAJARAN: byk manusia skarang melebihkan manusia drpd tuhan. nk jumpa pegawai atasan, pakai habis smart, beli baju baru, pakai wangi2, tp, bile nk solat, nk bertemu Pegawai Atasan kpd segala pegawai atasan, pakai nk x nk. manusia skarang melebihkan manusia drpd tuhan. kalau kwn ajak kuar jln2, sanggup naik bas nk jumpa, tp masjid/surau yg lbih dkat, jarang skali pergi. igtlah! dgn sbb Allah lah kita wujud di bumi ini....
AYAT AL-QURAN HARI INI: surah az-zariyat,51:56. maksudnya, dan tidaklah kami ciptakan jin dan manusia itu melainkan untuk b'ibadah kpdKu.
HADIS HARI INI: "iman m'punyai 77 cabang. yg pertama ialah m'ucap'n LA ILAAHA ILLALLAH dan yg paling rendah ialah m'singkirkan sesuatu brg yg mungkin b'bhy di jln, dan malu m'kerja'n k'jht'n juga salah satu cabang dr rangka iman"
(riwayat Muslim)

7 orang telah berkata....:

mynmeisazm :) said...

hahaha...
aku pun ikut gelak skali dey..

ainazirah said...

ouh~
bgus ah~
insyaallah ko berjaya dpt offer tuh~

Farah M.N said...

fuh,,berayat gler..
pape ponn all da best r...

mynmeisazm :) said...

ntah..
nmpknye,
percentage ko nk dpt scholarship nih
cam tinggi sgt la..
90% rsenye

awe said...

jwpn yg ko bg tntg "Job offer"
menzahirkan yg ko berfikiran matang
mmg dpt ah
insya-Allah

Annas Alias said...

azam
hahaha, gelak gak eh? actually, aku juz ckp je mende tuh, skali diorg glak. bior le, huhu. 90% tu tinggi gilo, sikit2 udah le. bese2 je.

ecah
insya-Allah, insya-Allah. aku bace ko punye, aku rase ko lg powerla. thx anyway.

farah
b'ayat? nk wat post mmg b'ayat,huhu. anyway, thx. tips ko mmg b'gune, thx again.

awe
hahaha, jwpn mak mmg la matang awe oi! har2~, nak wat camne, mak aku spot, gah!! ko pun insya-Allah gak dpt. tq2

husna said...

perghh,,
ak terkesan ng ayat last2 tuh...
btol2..
umi ak tlg gak bab i/v soalmenyoal nih..
cgu2 mg ad instinct kuat an?
hehe..