BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

13.9.09

A Very Long Post You Don't Want To Read

bismillahirrahmanirrahim.



KISAS KISAH YANG PANJANG
hurm, bgn2 tido dah kul 10
cpat2 mandi, pastu cari baju
argh! baju aku yg ok2 seme kat cendana,
so, aku amik r baju yg agak dh lusuh+kedut sket
lpas sarapan, errr, tak2, aku x sarapan aritu,
dlm kul 11, sampai kat ktm shah alam
berbekalkan enset ngan bateri 20% ngan rm13
(ko mmg paling bersiap-sedia r nas)
hurm, org agak ramai, bese la, ujung minggu
tuk menghilangkan bosan, aku gi beli surat kabar
hurm, nk jln jauh nih, kalu beli nst, kjap bace dh abis
jd, beli la star
dlm ktm, ade sorg budak duk kat aku, nampak pelik jer
tp aku wat dono lah (budak ni ade nilai significant dlm citer ni, teruskan membaca)
akhirnye, sampai kl sentral
sampai2 kl sentral, nampak seseorg yg dh lama x dilihat
abg azrul azuan! huhu, best2
lama x jumpa dia, rupenyer die dr kisas, nk jumpe kwn die kat situ
ckp2 sket ngan die, aku teruskan perjalanan ngan kimin yg tunggu aku kat kl sentral tu
all the way to serdang
sampai serdang, dlm kul 12.45 lbey, hurm
aku igt sampai la dlm kul 1, tp ntah knape ktm ni efisien plak aritu
(agak luarbiasa bile seseorg yg knal ktm dgn mendalam cam aku kate ktm tu efisien, haha)
pastu, bgtau r epul yg aku ngan kimin dh tiba
epul plak kecewa sbb aku sampai awal sgt
hurm, mungkin slh aku gak dtg awal
(something wrong somewhere r statement kat atas, haha)
tunggu punye tunggu, kul 2 gak epul dtg
tahniah annas+kimin+aqil+hafiz sbb sbb dpt bersabar slama sejam
(haha,...)
pastu, pergi la klia
(baru aku sedar 12.9 tu adelah kali pertama aku jejakkan kaki kat klia,
meskipun dh 7 tahun duk selangor/kl, haha)
tigtkan x ramai org dtg, rupe2nyer leh thn gak
ade r approaching infinity, err, dkat 20 org kot
pastu jumpe la mereka2 yg nk fly dh ni
(mereka2 tu mcm ramai kan? pdhl 3 jer, huhu)
bg la amanat2 terakhir sblum fly, mintak maaf dgn mereka
dll...

mak naim, naim, ayah naim

naim, kimin ngan zaim
keba, luqman ngan naim, slamat fly lah kamu
setelah diorg dh masuk ke tpt nk ke kapal terbang, kami pun balik
jd, epul pun antar aku ngan kimin ke ktm serdang....balik
aku tibe2 berase risau akan enset aku dan duit aku
enset- 5%
duit - bwh rm 10 tp x igt brape
jd, risau kan mak aku, aku msj mak aku mintak maaf
kot2 die kol aku x angkat sbb bateri dh abes
pastu, seperti jangkaan aku, dlm komuter ke kl sentral, enset aku abes bateri
(tahniah, tahniah, dgr lagi enset gune volume 4 walaupun bateri 3%)
duhh, dah r enset tu sumber masa aku
sampai2 kl sentral, pegi ke platform ke klang
org penuh cam ape dan tren yg akan dtg ialah 7 minit agi
melihatkan mase ade lagi 7 minit, aku nek atas beli mknn
wat persediaan kat intec kot2 x sempat sampai dh maghrib
sbb ,ase tu dh kul 6.30 dan besenye kl sentral ke shah alam sejam
so, agak2 kne buka dlm komuter r
tp, aku terlupa yg aku ni susah wat pilihan
aku ambik mase yg lama utk beli air dan pilih perisa roti
akhirnye...
tren seterusnye ialah 6.45
(tahniah lagi)
mase menunggu ktm, ade sorg foreigner tanye aku
"petaling arah mane?"
aku bgtau la yg die berada di stesen yg betul iaitu ke klang
pastu tgn die tunjuk dr kanan ke kiri seolah2 bertanye "ke sana?"
aku tunjuk plak dr kiri ke kanan, seolah2 berkata, "bukan2 ke sini"
pastu ade sorg india mane tah membantah aku, "hey! petaling ke sana la!"
dah la muka garang nak mampos, wat aku cuak
tp aku tetap berkeras yg komuter ke klang dr kiri ke kanan
pastu, camne tah, ade tren kat platform seberang tibe, dtg dr kiri ke kanan
pastu foreigner td mengingatkan kate2 aku, die cpat2 lari ke atas nk ke sana
aku dlm hati tibe2 rase pelik, hurm, something is not right somewhere
lalu aku pikir2 balik
ah! aku silap! ktm ke klang ialah dr kanan ke kiri
bile aku sedar kesalahan aku, foreigner tu dh kat sana
duhh, aku rase sgt bersalah
"camne ni?camne ni? abislah, aku dh berlaku zalim"
tp ntah camne, foreigner tu xnek ktm kat seberang
and they ended up dtg balik kat platform yg aku berada tu balik
fuhhh, lega giler
pastu diorg dtg balik. pastu aku pun mintak maaf dgn mengatakan aku silap
huhu, camne tah diorg bleh xnek plak tren ke seremban tuh
seb bek, kalu x ntah2sampai rumah aisyah nazirah, haha
pastu tunggu lagi,
tp, belah petang, komuter jd x efisien, 6.55 baru dtg
dan dlm ktm ni, aku perasan budak yg aku jumpe pg td ade gak
die duk termenung je tp seolah2 tgh pk sesuatu
tp, aku still wat dono,
dan tibe2 aku terigt duit aku slpas beli mknn
bukak wallet
duit-rm3
haha, mmg best, xleh tepon mak amik kat ktm,
naik teksi konfem2 x cukup, walking is the only way that seems to make sense
akhirnye, kul 7.20, bbukak la dlm ktm
(tahniah)
hehe, yg smartnye, org dr kiri gerabak bukak, baru org kat tgh ikut diikuti org belah kanan
bunyi tin ngan botol dibukak jd cam ombak plak, huhu
last2 kul 7.30 lbeh baru sampai shah alam
huhhh, alhamdulillah
"weh, simpati gak r kat ko, kne balik jln kaki" kate seseorg
"hah?" aku berpaling
____________
"mane ko tau seme ni?"
" aku tau ko bgn lambat sbb baju ko yg bkedut.
ni bmakne ko nk cpat smpai x kesah pakai baju ape.
seterusnye, aku tau ko nk gi antar dak2 gi jordan sbb kat kl sentral,
ko ade ckp2 ngan abg kopiah tu kat kl sentral (abg azrul)
boleh jd ko ni org dr sekolah agama.
dan besenye org skolah agama akan fly ke mid east.
lagipun, aku sendiri antar kwn aku arini ke jordan, jd besar la kmungkinan tekaan aku betul
tambahan plak, ko beli the star yg tebal supaya lambat abis baca.
maknanye pjlnn ko jauh. kurg2 kat kl sentral.
tp ko bace ngan lambat dan kat kl sentral pun x abis lagi.
maknanya pjlnn ko lbih drpd kl sentral
aku anggap ko nk gi klia, tp ko terus amik komuter ke seremban.
ni bmakne ko nk gi klia nek kwn ko kat salah satu stesen tu.(naik epul)
next, aku tau enset ko abis bateri sbb mula2 ko psg earphone kat telinga ko
pastu ko amik enset dan tgk dgn kecewa, pastu tanggal earphone
jelas la enset ko abis bateri, pastu, mase lpas btolak dr kl sentral,
ko tgk wallet, aku tgk tinggal duit biru bbrp helai je
maknenye duit tinggal sikit,
melihatkan plak enset ko abis bateri, maknanya ko kne jln kaki balik umah
sbb ko dh xleh tepon family ko utk dtg amik,
ko pun xleh gak nk nek teksi sbb duit dh sikit,
tu la sbbnye aku tau ko kne balik jln kaki." late budak dlm ktm tu
"bapak la pandai ko!!!"
"huhu, mane ade. tu seme kmungkinan dan lojik. tp aku sian gak la kat ko,
haha"
"apasal plak?"
"haha, (die pun berkata sesuatu)
"heh, mane taknye, (aku pun berkate sesuatu gak), jd buta lagi baik"
pastu, aku pun smayang maghrib kat masjid bdekatan dan mcm budak tu jangka,
i walked to home
______________
the day ended as well as a very long story
thanks for reading and selamat hari raya!
hope you were blessed throughout the Ramadhan karim
please forgive me for all of the mistakes i've done, please...
assalamualaikum

14 orang telah berkata....:

mynmeisazm :) said...

hebatnye!
deduktif yang hebat..
mcm dlm komik weyh..
haha

AxL VoGa said...

very observant person...a thinker...logic as a way of knowing...

Annas Alias said...

azam

huhu, tau xpe. ntah2 shinichi kot. haha

Annas Alias said...

che

yes2. we should try to apply that as much as we can in our life

Annas Alias said...

(korg bace sampai abes ke post nih? hebat btul la...)

Baihaqi said...

panjang cite mu..haha..best2..

Annas Alias said...

bai

ahaha, different point of view eh bai? besenye pjg2 ni org bosan nk bace. thx bai. appreciate it much

~cik zue~ said...

oit anas.
kalo btol bdk tu shinichi..
ak nk suh ko g cari balek die!
hahaaaa

ainazirah said...

huih.. budak itu~

p/s: suke2 je featured nme aku..

Annas Alias said...

cik zue

ahaha. melepas r. xtau dh die poie mano. gi balek jepun da kot. selesaikankes lain plak. hahaha

aisyah nazirah

haha. knape ngan die?

p/s: xtau plak xleh. sori. ngee~

awe said...

saye jugak berjaya habeskan cerita ini...

xboring pon
best

223 said...

awe

huhu, ko mmg power r.

(best? hurm, bley r tulis novel detektif camni, haha)

Norashikin Abdullah said...

saya baca smpai abez
hehe
ehh bgusnya bdak tuh
otak dia sungguh hebat

Luvana. said...

senak perot gelak.
kagum dgn post yg mnarik & x m'bosankn nihh^^ serius suka blog nih! mbruk c: