BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

22.12.09

Post Yang Sedap (Yum, Yum)

bismillahirrahmanirrahim

(kalau puasa, tahan nafsu anda dr baca post ni
walaupun berbuat demikian xmembatalkan puasa, hihi)

smalam aku masak tom yam yg disukai tu
ok2, aku tolong mak aku jer sbnanye
tp at least dh tau camne nk msk, huhu
(yum, yum)
disbbkan tom yam tu sarat dgn bende2 yg xsedap dimakan
(serai, daun limau purut, bwg putih dan yg sejenis dgnnye)
maka aku buang mende tuh
antara mende yg aku buang gak (err,maksud aku asingkan kt piring)
ialah udang sbb leceh nk buang kulit
(haha, pmalas gler)
pastu, mak aku amik la udang tuh
pastu mak aku kate, "udang ni xleh mkn slalu. byk kolestrol"
(kesimpulan: org pompuan jaga badan, haha)
then, adik aku menyampuk
"ade satu ustaz tu, die kata, kalau nk kurangkan kolestrol masa mkn udang,
mkn dgn kulit2nye skali sbb kulit die cm neutralkan balik kolestrol tu"
OWH!
aku pun terigt sesuatu dan menyampuk,
"hah, sama la yg ayah slalu buat masa mkn durian.
kalau xnak panas bdn pas mkn durian, letak air kat pangsanye tuh, pastu minum"
(ni kalau xnk panas, takung air dlm pangsa/kulit die (bukan bhgn berduri!!),
pastu minum, insya-Allah, xpanas bdn)
mak aku berasa xpuas hati (haha, xdelah)
kemudiannye berkongsi jugak
"kan org negeri sembilan suke makan podeh2 (tp mak aku xckp negeri la),
jd, die xnak kne sakit perut dan yg sewaktu dgnnye,
masakan yg guna cili tu, die masukkan skali dgn tangkainye
sbb kalau makan dgn tangkai, jd x sakit perut
(ghalibnye begitu lah kot...)

(masak skali ngan tangkai. hurm...pandai gak org negeri sembilan. patut r...)

dan sbg mak, die knelah tau lbih byk dr anak2 die

(kesimpulan: pompuan xsuke mengalah)

mak aku kate,

org thai mknnnye byk seafood, mcm tom yam ni,

jd, die tambah serai dlm mknn xnk bg lupa ape die punye kesan

hurm...wah, hebatnya ciptaan Allah!!

dlm setiap mknn tu ada kesan buruknye

tp penawarnya pun rupe2nye kat situ jugak

samalah mcm lalat

kan ade hadis yg menyuruh kita tenggelamkan lalat

kalau ada lalat masuk dalam minuman kita

sbb racun dan penawar lalat tu due2 berada kt tubuhnye

samalah jugak, dgn mknn2 kat atas

hurm...hebat betul ciptaan Allah

ubat dan penawarnye ade pada bende yg sama....

********

kalau kita pegi kat de shoppe (betul ke eja camni?)kat intec utk beli air

pastu ade 3 pilihan je air masa tu

100 plus, ribena ngan nescafe

pastu, katakan air yg kita suka minum ialah air ribena,

rase2nye air ape yg kita akan beli??

mestila air ribena kan??

hurm, begitulah,

seme org kalau boleh nk ape yg die suka

tp kdg2 xdpt

tp igt, dlm dunia, Allah x bg ape yg kita hendak

tp die Allah bg kita ape yg kita perlukan....

renung2kan....

assalamualaikum

"tunggu result..."

4 orang telah berkata....:

so.enzyme said...

aku x suke durian..wekk222.

AxL VoGa said...

jadi bermakna sepatutnya beli air 100 plus ke??

ainazirah said...

weh.. result kuar ke? ak dh jemu bukak SOS..

Annas Alias said...

azim

cintailah buah2an tempatan, haha. u'll miss it when u go oversea

che

haha, salah fhm disini. cth ribena tu xdok kne mengene la che. tu saje je tu.cume nk kate kne redha lah dgn ape2 yg diberi

ainazirah

tunggu result len la..btw, SOS tu pemende?