BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

11.4.09

"Abang Naasss!!!! Kimi Kan, Die Kan....". Adoiii....My Sweetheart...

assalamualaikum. hehe, kali ni aku nk citer skit pengalaman m'jd anak ke-6 terakhir drpd 6 adik

beradik. aku t'detik nk wat post ni sbb t'bace post awang sorg tu la. rase cambest gak kalu ade

abg. jd, aku plak nk kongsi bagai mane rasenye m'jd seorg abg. ye la, korg kan ade yg jd anak

last, 2nd last ke, 4th last ke, nak2 lagi kat yg sulung dan bongsu pd masa yg sama (ahaks!), hehe,

jgn marah afiq, wawan.

BUNGA
hehe, knape bunga??
sbb adik beradik aku b'bunga.
adik beradik aku slang seli jantinanye.
mula2...
jejake, wanita, jejake, wanita, (patutnye wanita, tp meninggal), jejake, last skali wanita
haha, sungguh bergaye penentuan Allah.
jd tu la serba sedikit ttg adik beradik aku
(mcm sikit sgt je)

MASA KECIK-KECIK DULU,...
masa kecik2 duku, aku suke buli, gaduh, usik adik aku, hehe
biase la tu, "aku kan abg" (ahaks!)
aku paling suke buli si nudin nih

* jangan tertipu ngn muke innocent die mase nih!
hehe, die ni mase kecik aku slalu bengang ngn die sbb die slalu menganjing kat aku
(erk, tau ke menganjing tu ape?)
erm, camne ek, kire die slalu mainkan aku la
EY!!! mane bleh adik mainkan abg!! jatuh la maruah aku!!
ape agi, bantai la.hehe
mase kecik2 ni sgt pelik
bile aku wat salah aku kene marah
tp, bile adik aku wat salah, aku gak kene marah, adoiii

MASE DAH X KECIK SANGAT,...

mase dh abis skolah rendah, dh x slalu dh buli adik
sbb mase tu dh puas kene marah ngan mak
mase tu pun,
dh ade kwn2 yg baik skit,
main ngn kwn la slalu
tp yg x bestnye jd abg
(huhu, mcm x syukur plak)
mase menengah rendah,
kwn slalu ajak kuar sana sini
tapi, mak x bg sbb xde org nak jage
erm, betul la
tp, adik aku yg nudin tuh (die f3 skang ni)
lebih bebas dr aku mase aku sbaye die
asal aku kuar je, die nk kuar gak
mak aku bg la sbb aku abg die
ye la, "aku kan abg". adoiii
mase ni gak, aku ade adik kecik, so, slalu la usik diorg, har2...
mase x kecik ni gak, aku start kene marah sbb x wat keje umah cam,..
menyapu, buang sampah, jaga adik
ye la, mase ni la aku nak diajar berdikari dan bertanggungjwb
masa ni jugak, mak aku byk pesan,..
"kalau yg besar dh x betul, camne yg kecik nak ikut"

BILE MASUK KISAS,...

bile masuk kisas, aku lpas skjap tanggungjwb sbg abg ni
bg kat adik no 2 aku ,ipah
haha, ape yg syoknye
bile masuk kisas ni, setiap kali aku balik,
mak aku dh jrg skit marah2 aku
kali ni t'balik
bile aku wat salah ngan adik aku,
mak aku akan pilih utk salahkan adik aku
haha, what goes around, comes around
uhuh, ade ke camtu
mase masuk kisas gak aku sedar,
aku dh la x slalu duk umah,
kene la slalu tlg mak
start drpd duk kisas, aku slalu volunteer bile mak aku mintak tlg,
ye la, kene start jd cth utk adik2 aku (lambat btul aku start),
sbb,
"kalau yg besar dh x betul, camne yg kecik nak ikut"


BILE DAH BESAR,...

bile dah besar, mase ni la aku jadi abg yg betul (haha, 18 tahun)
mase ni (skang ni la), aku byk tlg mak, tlg ayah,
ringankan skit beban mak ayah kat umah
tolong mcm2 la,
bile dh abis skolah,
aku take over keje pengasuh aku iaitu jage umah bile mak ayah gi keje
dr pagi, kene hantar adik aku gi skola agama
pastu amik diorg,
masak utk diorg (ceh, tanak nasik je pun, lauk beli, ahaks)
siapkan diorg utk gi skola balik,
pastu kmas umah,
jage umah ni kene alert ape yg nak kene buat
kene tgk nak hujan ke tak,
bile nak ltak softlan,
hehe, mencabar gak jd abg yg sebenar nih
bygkan, mase diorg nak gi skola,
kene cari buku diorg,
isi bekal air ngan makanan.
best2...
tu je la kot stakat ni, byk2 kan pjg sgt.
kesimpulannye, aku seronok jd abg
sbb jd abg mengajar aku jd seorg yg b'tanggungjwb walaupun aku x la mane sgt.


*hmmh, memang smart umah dibuat korg, kimi, wajihah!! adoii


* ni gambar tgh mintak nak main enset. adoii, main je kije mung, kimi!!

*"wajihah dgn kucing ni, sape lg comel, abg nas?" ahargh, wajihah, wajihah.....
hehe, kat sape yg jd abg/ kakak tu, jlnkanlah amanah dr mak ayah dgn betul.
jgn jd mcm aku yg lambat sedar
dan jgn buli adik korg sampai adik korg jd camni:
*haha. ni bukan aku buat tau!! abg die yg baju biru tu buat, haha.
(kan aku dah kate, abg mmg keje die buli adik, ahaks!)
haha, sebelum habis, ade sikit teka-teki. (nak tgk korg power x meneka)
sape buleh teka apekah name betul nudin dgn ipah?
tu je, sape nk jwb, jwb la. x jawab pun, aku xrugi, huhu.
assalamualaikum.
PENGAJARAN: jlnkanlah tanggungjwb yg diberikan kerana ia akan ditanya di akhirat kelak.
AYAT AL-QURAN HARI INI: surah mu'minuun, 23: 8. maksudnye, (org b'iman ialah) yg mereka dgn amanah dan janji mereka, mereka menjaganye.
HADIS HARI INI: 'Abdullah Ibnu 'Amr m'riwayat'n: seorg lelaki dtg kpd Rasulullah dan b'tanya," bolehkah aku melakukan jihad?". Rasulullah bertanya, " adakah ibu bapa mu masih hidup?". lelaki itu m'jwb, "ya". jawab Rasulullah, "lakukanlah jihad utk k'baik'n mereka"
(riwayat Bukhari)

30 orang telah berkata....:

Farah M.N said...

ahaks...padan muke anak sulung...
bagus ah,,,latihan,,kuang3..
nudin--kudin
ipah--seghipah.....

anak bgsu gak aman slamernye...haha

syara said...

fulaweii.ni biografi se0rang abangkah..hehe?
bag0s3..

awe said...

hahaha...aku dapat rskan ko terpggl sbb post aku..
tol x????
haha..nudin-ainuddin (adek ko tuh sporting gile)
tp adek2 ko "agak" comel la~
ko mmg kejam buli adek..
tp aku egt ko jd maid biase2 je
rupenye bekal air n buku adek2 pon ko take over gak..
dahsat2..blateh jd mama ke?
huhuh

Afiq Fadhli said...

mengapakah nameku terpampang disitu annas???
wawan jue~~~huhu

ainazirah said...

nudin = hasanudin
ipah = afifah

aturan adek beradek aku lak;
gurl, boy, (boy patutnye ade), gurl, boy, gurl

kitorg gulrs 3 org sumer perangai laen2, xde yg same.. har3~

skrg keje aku x susah dh..
aku sorg2 dok rumah, 3 org dok hostel, adeq last balek aku bebel keje (sbb balek2 berlingkar dpn tv)
masak utk 2 org je, klu aku pose, adeq aku pepandai hidup.. kah3~

p/s: aku pun buli adeq gak - tp buli adeq laki yg besar x besh, nnti kne balek.. dush~

lilolurve said...

baru ku tahu life seorang abang~ huhu
gaya cm baik hati jaa ko ngn adeq2 ko..

yaa... wat adeq2 annas... go on!!
idop mesti epi.. nakal2 lagi..
wakaka~

ayat tak leyy blaa..
"ak kn abg.."

lilolurve said...

ak igt.. ak sorg jaa rasa cm apa ko rasa bila masuk kisas!

in fact.. bila masuk kisas..
even lagi dekat dari skul lama..
tp.. lagi sayu maa!!

n dats y ak tak maw g oversea.. huhu

f a i z f a r h a n said...

pergh.
anas pndai masak..
aja la aku..
HAHA..

Annas Alias said...

Farah M.N

padan muke?? sampainye ati. jwpn yg betul akan ditulis kat shoutbox ko. har2~. camne ko bley terfikir name seghipah tu?? x semenggah langsung name. papepun, anak sulung rock! haha, thnx anyway sbb bace, ishk2.

syara

haha, bolehlah kalu nk kate camtu. tp x lengkap lg. hehe, time kasih sbb bace.

Annas Alias said...

awe

haruslah sbb post kau (ahaks!)
ye la. weiii, jwpn awe betul
adek2 aku semua comel, haha, aku je kureng sket.
tp, buli adek tu xkjam, biase la laki. kene keras skit, ahaks
x main la maid bese2 nih. hehe
tq very much sbb bace.

Afiq Fadhli

haha, nasib anak tunggal. sian2, hehe jgn marah. time kasih la sudi dtg bace. letak name ko nk suh dtg bace la, ahaks.

Annas Alias said...

ainazirah

uhuh, pjg tol komen. time kasih byk2.
yg name tu, ko betul satu, sama cam awe. name die afifah. yg satu lg nanti aku tulis kat blog ko.
haha, ko ade gak dok hostel, aku?? seme kat umah.
uhuh, untung ko pandai masak, aku tanak nasik je reti. adoii, bile la nk reti masak. papepun, tahniah sbb jd anak sulung cam aku dan bertanggungjwb
(psst, aku x buli gak adek pompuan aku yg dh besar, hehe)

lilolurve

hehe, camni la serba sikit idup seorg abg, hehe.
baik?? time kasih la kate aku baik. aku sendiri pon rase aku jahat, hahaha.
betul la, aku kan abg, hehe

Annas Alias said...

lilolurve (skali lg)

haha, rajin beri komen, bagus2.
mmg la, nnti besar dah x slalu jumpe.
tp, aku nak gi oversea, jd contoh kat adek2.
aku kan abg, hehe, time kasih dtg bace.

ustow

ape la ko usto, tanak nasik je la. masak2 lauk blom lagi. huhu, time kasih dtg bace.

ainazirah said...

1 lg fakta.. adeq aku yg F3 skrg pun nme afifah.. panggil pun ipah..
(mmg aku sengaje teka nme dier, x sngke sme.. haha)

mynmeisazm :) said...

uih..
ni bkn jadi abg..
ni dh jadi mak terus

awe said...

hahaha...aku stuju ngn azam
aku pon xbuat mcm ko
sedia bekal adek

husna said...

uiks,,
ak paham sangat-sangat-sangat prasaan ko..
seyes..
jd sulung nih susah gak..
bab memarahi dan dimarahi kembali tuh mmg sgt2 la btol..
tp ak xla memblasah adek2ku cam ko,,
huhu,
syok bc post ko sbb byk gle kaitan ng diriku,,
hu3..
hanya anak sulong phm akan anak sulong yg len..

Farah M.N said...

ahaks....
anak2 sulong same2 memahami "pendritaan" mereka,,,
(alamak,word ade sdikit terkejam dcitu)
husna,,,bersabar lah ye!
tp..aku tau betape kuat "membuli" nyer anak2 sulong neyh....si adek gak jd mangse..wwwuuuu

Annas Alias said...

ainazirah

hek eleh, patut la betul, ade yg sepesen
hahaha, byk tul kebetulan ko ngn aku.

azam

huhu, percaye la, ni baru jd abg
belum mak lg.
maknenye korg kene la hargai jase mak korg yg sgt2 byk tu.

Annas Alias said...

awe

hahaha, standard la bg aku sedia bekal adek.
aku kan abg. huhu.
nanti die kate, "abg naassss, bekal wajihah!!"
haha.

husna

hehe, ye ke best? time kasih, time kasih bebyk.
x buli adek ke??
haha, bagus2 (tp ilang la keseronokan jd sulung, ahaks)
betul tu, hanye sulung phm si sulung.

farah

penderitaan?? grrrr.
haha, adelah menderite skit, x byk pon.
penderitaan kan m'jd'n kite lebih kuat?
huhu, anak bongsu mmg gitu nasibnye, ahaks

dilasolace said...

Ngee~ Cayalah!!!
Bagus2!
Keep it up...

Jaga adik tu baik2!!
Siyes, aku rasa best woo jadik anak sulung...

Upacara buli membuli tuh biasalah.. Kalau x gadoh, x bermakna la ada adik...

Annas Alias said...

dilasolace

huhu, time kasih, time kasih.
hehe, baru nk start jage bebaik la ni, huhu
hmm, ade best, ade x best
akhirnye, ade gak yg setuju ngan p'buli'n aku, ahaks!

wawan said...

afiq ngan ak gak jd mangsa...
sedih btul...

Annas Alias said...

wawan

haha, ilek la. dh btul kan ko anak tunggal??
haha, jgn sedey2 x best ah camni, huhu.

husna said...

hak3..
tipo la ak xmembuli..
baek sggh ak..
ak buli thp emo punye..
xmaen la pukul2 nih..
tyme kecik2 dolu xyah ckp..
bwh ak ad 2 org laki..pastuh sume pompuan..
fav buli ak dyorg rr..2 jejaka itu..
klu ak buli dyorg, dyorg xbls punye..
bapak bes..

tp an yg bes skali jd sulong nih..
bg ak la..
klu mnx tlg amik ap2.. atau buat sesuatu..
musti dyorg g tros..
hak3..bes2,,
tuh la buli zmn skunk..
he3..

Annas Alias said...

husna

haha, igt x membuli td.
ape kelas abg xm'buli, ahaks.
aku sgt stuju psl suh diorg amik'n bende tuh.
skang ni kalu aku mls b'geraak, suh diorg amik je la, huhu.

awe said...

adeh..laku btul post ko
byk gile komen
aku nk btaw ko neh
ms si nudin tu ym ngn aku..
dye ckp nk kntoikan ko
tetibe dye kata
"eh..xjadi la..xbaek bukak aib abg sndiri"
haha..bgus pnye adek
salute r

Annas Alias said...

awe

haha, aku tulis je, laku plak huhu
eheh, ye ke? haha, tgk la sape abg, ahaks

sajeedhani. said...

ehh.
aku anak sulung.
aku anak tengah.
aku anak bongsu.
macamane?
hahaha.;D

farizzaidi said...

seriously
ksian anak sulung.
ak tgk kakak ak asyik kne torture je ngan parent.
haha.
dia mcm2 kne.
ak ? aku rilek jer.
ksian lak tgk die.
haha, seb baik.

Annas Alias said...

sajeedhani

ko jugak anak ayah ngan mak ko, huhu

farizzaidi

torture? huhu, aku xde la sampai torture, nasihat2 je. haha, ko rilek je? haha, mcm x ilek je...