BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

5.4.09

Swallowing Reality In 8 Painkiller

assalamualaikum. moga kamu semua dlm k'ada'n sihat wal'afiat, insya-Allah. kali ni aku nk wat satu post ttg kehidupan kat plkn yg aku rase sgt b'manfaat utk diambil iktibar. renung2kan la....

seperti semua tahu, aku kene gi plkn.
mula2 rase sgt la x best.
tp, sesuatu yg b'laku tu mesti ade hikmahnye......
ACT 1: KAU KENAL HAIQAL
"annas, jom gi jumpe haiqal", kate afiq (bukan nama sebenar, hehe)
die dorm ape?
"O. ala, dekat je ngn dorm kau"
jd, kitorg pun pgi la dorm O
awak haiqal eh? aku bertanye (dlm hati, "ceh, awak, baik gile" )
"a'ah"
awak ni Islam?
"a'ah"
dh brape lame?
"14 hb 1 ni 3 bulan"
mak bapak awk x tau ek?
ringkas dan tepat die jwb "x"
dlm hati aku t'fikir "uh, dahsyat tul budak ni, tukar agama senyap2"
awk dulu skolah mane?
"teknik teluk intan"
cerite la skit camne awk boleh minat masuk islam nih
"ntah la. saye pun x sdar. sekolah saye dulu ade 3 org je india.
yg lain semua melayu. jd kitorg duk dlm kalangan org islam la.
kitorg (die ngn kwn die) mase tu sgt x suke Islam.
stiap kali diorg (kwn2 Islam diorg tu lah) pgi smayang,
kitorg dlm dorm akan kutuk la org Islam ni."
abis tu camne awk boleh tertarik plak dgn Islam?
"ni la saye nk citer"
moral: jgn menyampuk masa org cakap
"mase f5, satu hari tu, ntah camne tah, saye rase nk pgi surau tgk org Islam smayang.
tp, ade plak yg kate sbb saye ni belum Islam, saye xleh masuk surau.
jd, saya pun tanye ustaz skolah tu.
ustaz skolah tu kate kalau tujuan nk blaja, xpe (betulke xpe?)
jd, sejak dr aritu, saya slalu gi surau tgk org Islam ni smayang.
lpas tu, satu aritu, saye tanye kwn saye boleh x saye nk masuk Islam?
kwn saye kate, baik ko blaja dulu. mase tu bulan 3.
dipendekkan citer, die blaja ttg Islam ni slama 7 bulan kat skolah die.
akhirnye, saya dh yakin yg Islam ni agama yg tepat bg saya
mlm 13 tu, saya dh x thn dah, saya nk sgt masuk Islam mlm tu
tp, ustaz yg bimbing saye kate tunggu pagi esok.
jd, 14 hb. saya masuk Islam tanpa pengetahuan mak ayah saya.
ACT2: TENTANGAN DAN HALANGAN
kat sini xde dialog. cume ade p'cerita'n je.
jadi, bile tahu haiqal ni baru 2 bulan masuk Islam,
aku dgn kwn2 aku cube ah sedaye upaye utk ajar dia serba-serbi ttg Islam
meskipun ilmu aku x byk
byk gak la kitorg wat, ajar die iqra', ajar sikit pasal hukum-hakam,
apa2 yg kitorg ade la.
haiqal ni ade satu masalah besar.
kaum india kat kem aku SEMUA x suke die.
ermm, kalu x semua pun, ramai sgt la.
setiap kali nk gi smayang, geng2 india tu akan panggil die.
bila haiqal lalu tepi geng2 india ni, diorg kutuk la haiqal ni
kitorg xleh la nk backup sbb....
aku x tahu bhs india!
tp, ape yg plg m'sedih'n haiqal ni ialah bile org kate die x syg mak ayah die
bende ni sgt x betul
sbbnye, bile hari jumaat, die akan ikut org india gi kuil mcm org hindu yg lain
sbb nk jaga hati mak ayah die (xpe kan? asal shj die x i'tiqad mase m'sembah tu)
sian die, org lain bleh rehat time sukan,
tp, die kene gi kuil ikut gak org india lain.
kitorg boleh pesan je lah kat die agar bersabar.
ACT 3: BERANI KO TEGUR AKU!!
"eh,kak! tgn tu xleh sinsing tau, aurat"
haha, t'gelak aku dlm hati
ko mmg brani tegur org la haiqal, aku respek ko pasal ni.
"ala, dah diorg wat salah, tegur je la"
satu malam tuh depan koop (bukan kat kisas tau, hehe)
"ermm, cik kak, tudung tu kena bg ttp dada tau, kalau x bhy"
budak pompuan tu pun turunkan la tudung die ke dada.
haiqal ni sebenarnye lembut skit (skit je tau),
so, die cam x kisah sgt la ngn pompuan
jd, die ni slalu la tegur budak2 pompuan kat kem tu yg pakai cam x betul
yg lwknye, budak pompuan tu, mule2 tudung angkat, tp,
bile nampak haiqal, diorg pun turunkan tudung
aku gelak je, har2...
ACT 4: MALAM TU DIA TELAN.....
dh pjg dah ni (ade lg ke org bace?)
pendek abis la ni..
ok, so, ade satu break mase kat kem iaitu mase raye cine
mase raya cine ni, haiqal nekad bgtau mak ayah die
so, ari t'akhir raya cine, die tinggal surat utk mak ayah die.
the consequence is....
mak ayah die x stuju die masuk islam.
bile hari minggu, org dpt henpon, mak ayah die asyik kol je.
sampai satu aritu.....
ni waktu maghrib
habis bg salam, die kuar terus
sampai isyak die x masuk balik
aku dh pelik dh
mlm tu, mlm pulang enset, aku igt lg.
aku cari die lpas isyak.
jumpe, mase tu, nampak die x larat sgt.
mase ni, die citer abis
"maghrib td, mak aku telepon. die tanye aku kat mane.
aku ckp la aku kat tandas. malangnye, mase tu org tgh wirid.
jd, die dgr. aku pun ckp la tandas aku dkat ngn surau.
lpas tu, aku balik dorm. bapak aku plak telepon. die tanye lg aku gi surau ke x.
mase ni, aku dh x thn annas, so, aku iyakan je la.
bile aku ckp camtu, bapak aku kate mak aku pengsan
mase tu, aku dh x tau nk wat ape. aku bukak laci bwh katil, aku amik..
8 biji ubat penahan sakit, aku telan. aku tahu tu bodoh, tp,
aku dh t'tkn sgt2".
aku t'gamam sgt2.
TIBA2..
dia jatuh (kitorg tgh duduk time ckp tu)
aku cube la thn die dr jatuh ke tnh
urgh, ubat tu dh take effect!
pastu, kwn2 aku yg dkt ngn die time tu, panggil cikgu.
cikgu suh kitorg bwk dia gi medik.
pastu, die dibwk ke hospital.
mlm tu, disbbkan aku yg plg dekat ngn die time kejadian,
aku disoalsiasat mlm tu.
cikgu gi bukak loker die dan aku jumpe satu bende yg sgt berharge.
surat ni adelah duplikat kpd surat yg die tinggalkan utk mak ayah dia.
dlm surat tu, aku x pasti brape kali die tulis saya sayang mak ayah saya.
sgt byk.
ni m'tunjukkan yg haiqal sgt syg mak ayah dia walaupun mak ayah dia x suke dia Islam
lpas mlm tu, cikgu cerite
die dibawak ke unit psikiatri utk dipastikan yg die xde masalah otak.
akhirnye, haiqal diberikan pengecualian.
aku pun dh x jumpe die lepas tu, sampai sekarang.
x tahulah camne die duk dlm keluarge die tu.
ya Allah! peliharalah haiqal moga2 die kekal dlm Islam hingga akhir hayatnye. Amin!
FINAL ACT
aku harap korg ambik la iktibar dr ape yg telah aku kongsi.
tu la final act yg boleh korg wat.
sape2 yg masih bace takat sini, harap2 sgt bgtau, post aku ni pjg sgt ke?
hehe....assalamualaikum
PENGAJARAN: tengok la sendiri camne haiqal m'hadapi tentangan dr keluarga sendiri. dia terpaksa b'ibadah sembunyi2 agar mak bapak dia x tahu. sgt sukar bg dia. kita pulak, yg dh Islam, x nak pulak laksanakan Islam sepenuhnye. ni adalah salah satu hikmah terbesar yg aku dpt drpd plkn. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah
AYAT AL-QURAN HARI INI: surah al-ankabut,29:2. maksudnya, adakah manusia itu mengira bahawa mereka ditinggalkan dgn berkata "kami beriman" sedangkan mereka tidak diuji?
HADIS HARI INI: sabda Rasulullah s.a.w. " andaikata seorg anak Adam memilik harta benda sebyk satu lembah, pasti ia akan b'usaha utk memiliki dua lembah. dan andaikata dia memiliki dua lembah,pasti dia akan b'usaha utk memiliki tiga lembah. memang x ade sesuatu yg dpt m'penuhi k'ingin'n anak Adam m'lain'n tanah kubur (mati). dan Allah akan m'beri / m'terima taubat bg mereka yg b'taubat.
(riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad dan Tarmizi)

26 orang telah berkata....:

Farah M.N said...

moge2 dy tabah hdpi sgalenyer...amin...
maseh 4 dis post...
truly bermakna..

awe said...

terharunye aku ng haiqal tuh
moga Allah lindungi dye
amin~

ainazirah said...

hurm..
semoga Allah tunjukkan jalan & permudahkan segala urusan yg berkaitan...

btw, ak ade gak knal sorg akk ni baru masuk islam 3 bulan, tp yg laen nyer, dier dh keje (so, mmg dier hilang sumer - keje, rumah, family, kwn dll.) & dier penghafal Bible..

semoga mereka semua diberikan kekuatan, insyaallah~

Annas Alias said...

farah

amin. insya-Allah. thanx 4 reading, mean it.

awe

aku pun same. byk die ajar kat aku ttg idup ni.

~nazierah~ said...

tersentuh bc post ni..
moge2 dy kekal di jalan Allah..
insyaAllah..aaamiin..

mynmeisazm :) said...

waw...
hebat btul la citer nih..
huhu.
panjang btul.
tp best!
semoga akidah die dipelihara Allah..

dilasolace said...

Semoga dia terus dilimpahi Rahmatnya..
Insaf baca post nieh..

wan^Nuha said...

waa..trharu dengar kisah muallaf inih.

sabda rasulullah saw
“Islam telah bermula dengan dagang dan ia akan kembali dagang, maka berbahagialah mereka bersama Islam di waktu ia dagang.”

f a i z f a r h a n said...

hebat2 ..

Afiq Fadhli said...

owh..aku jd actor gak..
tp apsl ltak skali je..letak r bbyk sket..
haha..walaupun bkn ak..nameku jue..haha

Annas Alias said...

~nazierah~

insya-Allah, insya-Allah

azam

panjang ek? hehe, ni x citer full lg. byk part dah potong ni, hehe. anyway, terime kasih dan sama2 kite doakan die.

dilasolace

insya-Allah. moga2 dpt bg manfaat kpd semua.

Annas Alias said...

nuha

moga2 kisah ni jd p'igt'n buat semua.

faiz

hehe, sape hebat?

afiq fadhli

hah!! ade name die baru nk komen!! ape la~ hehe, kau hayati x citer ni? ke skadar tgk name je? hehe

so.enzyme said...

waaaaaa..aku terharu~..moga2 Allah tunjukkan jalan utk die

Annas Alias said...

azim

insya-Allah, insya-Allah. same2 kite doakan.

lilolurve said...

dahsyatnya cerita nie!
moga dia terus diberi Hidayah kan~
try r contact dia anas..
nk taw cerita lagi...
huhu

Annas Alias said...

lilolurve

dahsyat?? haha, tu x appropriate la. patutnye touching. hehe.
insya-Allah~
lpas tulis post ni, aku try gak ctct kengkawan kat kem tuh tanye kot2 ade yg tau, tp seme x dgr berite psl die, but, i'll try my best.

lilolurve said...

dahsyat + kasi touching! ngeh3
try jgn tak try yerk..

nnt amek award taw!

sajeedhani. said...

entry ni sgt menarik lahh.
satu pengajaran yg bemakne bg semua.
:)

Anonymous said...

curious seyh aku nk tau pe jd pastu..
arap2 la mak ayah dy sedar yg haiqal tu btol2 syg dyorang.doakan je la dy kekal Islam. dia memg hebat.=)

Annas Alias said...

sajeedhni

ye ke?? time kasih, time kasih

anonymous

aku pun curious, tp, lost ctct ar. tu la, harap2 mak ayah die sedar la...

Afiq Fadhli said...

weyh..aku pun ade perasaan gak..huhu~~

syukurlah kite dilahirkan sbg Islam..

farizzaidi said...

anas,
pandai kaw bwat citer.
aku pun tak tahu die camne skrg nih.

Annas Alias said...

uhuh, pandai wat citer ni maknanye tipu ke pandai mengarang?? adoii, tu la masalahnye

husna said...

annas..
ko xkan xde num hpdy ke??
cbe2 la cntct..
sedey la ak pk psl haiqal tuh..
bangga gak ak ng dy..
brani kerana benar..
tego dak2 tuh..
kte pon xterbuat..
ya allah, moga ditetapkan hati yg berbolak-balik..
untung ko dpt exp..
tanx ea sudi share..

plkn Kg.Baharu said...

apakah khabar Haiqal sekarang ea? semoga terus berada di bawah naungan Islam...sudah setahun PLKN berlalu

Nadzirah binti Ahmad aka aNA said...

aNA punyer sahabat.. lebih kurang camtu.. tp hidup agak celaru..... same gak habis plkn dah tak jumpe.. tikar no... dan hilang entah ke mana.. moga kita semua diteguhkan iman