BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

26.6.09

I Love You... (By The Way, Who Are You?)

bismillahirrahmanirrahim.

(nota: post ni sgt monotonous sbb xde gambar dan kaler2)

td baru lpas mkn ice blend
sedap. alhamdulillah.
sape dtg umah aku aku blanje! serius, x tipu, dtg r aku blanje
dahla sedap, byk pulak tuh, padan ngan harga
kedai len rm4.80, kedai ni rm 2.50 jer, lalala~
hurm, lagi sehari nk sambung blaja balik
akhirnye slpas kisas tercinta, aku ditakdirkan ke intec
hmm, ape la hikmah aku dpt intec ni
xpe2, that we shall see, hehe
ni last post kot sblum masuk blaja
nk wat mood sedey sgt pun xde r, haha
hujung minggu konpem balik umah punye
(even nk balik hari2 pun bley jer, haha)
so, plg kurg pun seminggu skali update gak r kot
so, utk post nih, aku xnak r wat post 'kosong'
kurg2 ade sket pun xpe,
bak kate agatha christie,
(hehe, tau ke sape?)
good advice is always certain to be ignored,
but that's no reason not to give it
haha, ckp lebey r aku nih
papepun, td r sedikit ceramah kat surau aku
(surau aku ke?? haha)
hurm, tajuk die mmg kne dgn ape yg dh bermain lama kat fikiran aku
penceramah tu die mengajar tafsir
td dia tafsirkan ayat surah al-baqarah, 261 & 262
hehe, kalu aku letak kat sini, korg x bace kot
so, amik la tafsir tgk ayat psl ape
dpt pahala skit, huhu
jd, dlm ayat ni, Allah mengajak kite bersedekah
dan Allah memberi contoh org bersedekah
spt sebiji benih yg bila ditanam
menumbuhkan 7 tangkai dan pd setiap tangkai, tumbuh 100 buah
seterusnye, Allah mengingatkan agar
kita tidak mengungkit dan menyakitkan hati org yg kite bg sedekah tu
kite jugak jgnlah rase takut mase bersedekah dan...
jgn plak sedih slpas bersedekah
hurm, lagi satu, ustaz tu kate
sabda rasulullah s.a.w. , bila kite bersedekah,
sedekah tu akan berkata 5 perkara
1. dahulu aku kecil, maka sekarang kau membesarkan aku
2. dahulu engkau penjagaku, maka sekarang aku (pahala sedekah) menjagamu
3. dahulu aku (perasaan xsuka bersedekah) musuhmu, sekarang aku mencintaimu
4. dahulu aku (duit) binasa, maka sekarang kau mengkekalkan aku (pahala)
5. dahulu aku sedikit, maka sekarang kau membanyakkan aku (pahala berlipat ganda)
tu je kot yg aku bleh igt dgn jelas
main pointnye, bykkan bersedekah
bila bersedekah, perlukan duit
duit ni la yg jd mainan kpale aku wat sekian lama
hmmm, duit, duit
org skarang byk kejar duit
sibuk sgt cari duit sampai masjid surau pun dh x pegi
mungkin diorg smayang jemaah kat rumah, tp ramai mane?
kalau diorg jemaah kat rumah pun,
kat rumah diorg ade majlis ilmu ke?
aku bukan ape, kdg2 aku pegi surau aku tgk org yg pegi surau tu
org yg dh tua2, org yg keje bese2 je
mane pegi org yg keje besar?
ade skali tu, ustaz tu kata,
cuba tgk org yg pegi surau arini, ade x yg jutawan??
knape org2 kaya x pegi surau? (bukan seme ek, tp sikit sgt)
sibuk sgt ke dgn keje?
dan aku sbnarnye agak xleh terima alasan sibuk
esok kat akhirat Allah tanye, ha, jwblah sibuk.
lagi satu, sibuk ngan keje tu sibuk nk cari duit la
then, aku tertanya diri aku, abis kalu x cari duit, nk mkn ngan ape?
aku tanye balik diri aku,
kita mkn ni dgn duit ke? kalu xde duit xleh mkn?
bukan duit yg bg kita mkn, kan Allah yg bg kita mkn
kdg2 mende camni kite terlepas pandang
bygkan kalu kite letak dlm hati kita
"kalu xde duit camne nk mkn?"
x ke berdosa sbb yg bg mkn tu Allah, bukan duit
tp tu la, kdg2 bila duit dlm beg duit tinggal sikit, mula rase x sdap hati
padahal xde ape pun yg nk ditakutkan
kan Allah dh tetapkan rezeki setiap org?
org pompuan (skali lagi bukan seme) skarang pun cari laki yg byk duit
sbb takut xleh mkn
x cerdik tul
boleh x kita letakkan dlm hati kita
"aku mkn bukan dgn duit"?
bukan snang sbb dunia mengajar kita seolah2 duit adalah segala-galanya
ibrahim bin adham kata,
"bg setiap umat itu ade sembahannya,
dan sembahan umat ini ialah dinar dan dirham (duit la)"
mane taknye, kalu sampai sanggup jual diri semata2 kerana duit
ade kes budak skolah jual bdn rm5 je. ni bengong thp ape pun xtau r
pastu aku fikir2 balik, tp dr satu segi,
kalu byk duit, snang gak nk wat amal
bleh sedekah, bleh taja org pegi haji, bleh beli tanah wat wakaf
tp bile tgk2 balik, ramai mana yg kaya yg bleh wat camtu?
nak2 zaman globalisasi nih (walamak ayat)
jd, ade satu pertanyaan dtg kat kpale aku
"aku besar nanti nk idup camne??"
hurm, so, aku nk mintak skit pendapat korg
korg rase kaya duit ni byk buruk ke byk baik??
pandangan korg amatlah dihargai
hurm, pjg plak aku membebel, haha
xpe2 bukan slalu, lagipun ni blog aku, hak aku la
korg nk baca xnak suke ati r
em, esok igt nk gi kisas, mawaddah
nk jumpe cg sblum masuk blaja
mintak cg2 doakan
ntah camne ah palotak aku nih
ntah2 makin lembab, huhu, mintak jauh
okies2, sampai sini je dulu kot
xde r nk wat mood sedey2 cam ustow, haha
papepun, just look up to the star and believe who you are
(haha)
okeh, ape yg baik, amik, ape yg x elok, jgn amik
assalamualaikum

11 orang telah berkata....:

~cik zue~ said...

agatha christie...??
jiran ko ke..? hahahaaa~


KAYA DUIT..?

hurm.. ade masa buruk..
ada masa.. baek.. ngeh3x

bergantung pada apa yg Allah tetapkan..

awe said...

"just look up to the star"

xpayah look up.
kt blog ko nih pon byk je

selalula
manusia ni xpernah puas
dgn ape yg dimiliki
semakin kaya
semakin byk kehendak

makin kaya..
nak brg2 branded
nak keta2 mewah
umah besa..banglo2
xpernah rs puas
itu adalah fitrah
bila mana manusia tidak zuhud
dlm pengembaraan kita menuju ke alam yg kekal

zuhud ni bknlah kita xtgk dunia lgsg..
xheran kt harta
kita cri harta
sbb harta itu boleh menaikkan agama Islam
tp xde sekelumit pon sygkn hrta tu dlm hati

kan?
huhu..pnjg lak aku ckp

Mohamad Baihaqi bin Mohamad Basri said...

Annas, u give me the idea...

check out my blog...

Saifullah [SwordOfAllah] said...

mnusia yg kaye-raye dan dy bersyukur, lbeh baek drpd mnusia yg mskin dan dy sabar..
maka pilihlah jln idop yg trbaek..

Ruh Al-Jadid (روح الجديد) said...

itulah yg dipanggil penyakit Al-Wahan kan...penyakit cintakan dunia & takutkan mati..tul x

huhuhuhu...

duit itu duit...nothing more than that..

bila kadar inflasi meningkat, duit pun xde nilai..jd cam duit daun pisang..hehehe

Annas Alias said...

zue

haha. agatha christie tu....cari sendiri r!!! haha

betul tu, moga2 Allah tetapkan kita byk gunakan duit ke arah kebaikan...

Annas Alias said...

awe

haha. star blog aku bese2 jer. tgk star yg sbnar la best, indah nian, huhu.

hurm, setuju sgt2 ngan pdpt ko. tp tu r, bukan snang nk jd zahid (org zuhud...)

errr, kalu ko zuhud, xyah r rm20 tu an? hahaha

Annas Alias said...

bai

huhu, da baca. dan SANGAT SMART!!!

ko mmg bergaya r bai, respek2

Annas Alias said...

epul

hurm, thx epul. nice nasihat...

Annas Alias said...

arip

huhu, smart la arip. kalu la kite buleh letakkan dlm hati kite yg "duit itu hanya duit"...

tp tgk r skang, duit dh dijadikan matlamat utama idup manusia...

fadhli said...

weyh..aku knal agatha christie tuh sape...
haha..bile nk blanja aku ce blended??
bte..ko msk intec bl??or da msk??hahaa